Suzuki LT-R450 Forum :: LTR450HQ.com banner

21 - 34 of 34 Posts

·
Registered
Joined
·
5 Posts
I'm having the same problem just that it's only starting if I jump start it but when I try to electric start it it just cranks and back fires any idea what it might be?
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Have a shop load test your battery. If ok, then its most likely a high amp draw. If you take the quad in and they can do an amp draw on the starter as well. (all assembled)
thanks ima try and check the amp draw on the starter
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
I had the same problem for about a year sometimes it would start good sometimes it wouldn't start all boost it would start put a new starter clutch in it starts like brand new every time
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Just got this atv 1 month ago the guy said everything was fine with it no problems i used it just to make sure everything was going good. I bought it and brought it home next day turned it on with no problem but i noticed it struggled turning on for some reason it seems like battery is not powerful enought to turn over the starter. But later turn on after trying 5 times left it on for a while. 2 days later tried turning it on nothing hooked it up to a charger for a min tryed turn in it on and turned right up. Well i thought to myslef its problably the battery not holding charge went ahead and bought a new one. But problem wasnt solved. I thought it might be the starter bought a new one put it on battery didnt have enough power to turn it over again went ahead and put the old one in and connected it to the charged turned right up again. Has someone had the same problem help plz. Battery voltage drops to 12.23 volts and doesnt want to start it struggles hook it up to charger and fires right up. How many volts does it need to have to fire up. Help plz

06 ltr 450 upgrades
496cc big bore kit
Port and polishe head
Shift pin relocated
Curtis sparks exhaust
Power commander 5 with auto tuner
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Just got this atv 1 month ago the guy said everything was fine with it no problems i used it just to make sure everything was going good. I bought it and brought it home next day turned it on with no problem but i noticed it struggled turning on for some reason it seems like battery is not powerful enought to turn over the starter. But later turn on after trying 5 times left it on for a while. 2 days later tried turning it on nothing hooked it up to a charger for a min tryed turn in it on and turned right up. Well i thought to myslef its problably the battery not holding charge went ahead and bought a new one. But problem wasnt solved. I thought it might be the starter bought a new one put it on battery didnt have enough power to turn it over again went ahead and put the old one in and connected it to the charged turned right up again. Has someone had the same problem help plz. Battery voltage drops to 12.23 volts and doesnt want to start it struggles hook it up to charger and fires right up. How many volts does it need to have to fire up. Help plz

06 ltr 450 upgrades
496cc big bore kit
Port and polishe head
Shift pin relocated
Curtis sparks exhaust
Power commander 5 with auto tuner
Did you ever figure this out? I know this is really old but I have the exact issue and can’t figure it out
 

·
Super Moderator
Joined
·
1,298 Posts
Did you ever figure this out? I know this is really old but I have the exact issue and can’t figure it out
its not how many volts it is also about AMPS load test your battery.
 

·
Registered
Joined
·
18 Posts
Updates on starting problem

I just got a new battery so i think its not the battery or can it be possible that its bad from da start.. how do i check the amps the starter pulls.. i have a new starter but the problem was that it didnt wanna spin or turn on..
Kind of sounds like your starter clutch is slipping that's what was wrong with mine I taste problems forever ended up being the starter clutch was slipping causing it to burn out starters three of them one after another change the starter clutch I touched the start button in it fires right up every time now so your starter clutch very well maybe slipping causing it to seem like the starter doesn't have enough power to crank over as I said I chase this problem for months I put starters on it I replaced every electrical thing in the starter system you could think of ended up being the starter clutch slipping just something to consider I know this is a very old post but there may be someone from now reading this post having the same problem
 

·
Registered
Joined
·
18 Posts
I can't figure out if your telling me it starts or not? A rattling/shaking noise from the starter is usually not a good thing. The power post should be tight as this supplies power to the armature and if it's loose you will have a loss of input power (from the battery) which could also cause arcing within the starter. (This is also not a good thing)
The starters have a plastic retainer for the brushes all your guys's problems that you're trying to chase electrically it's most likely your starter clutch slipping I had this problem chased it for months ended up being the starter clutch I burn out three starters one after another and it was the exact same thing didn't sound like the battery had enough power to crank the motor I was going to change the decompression arm on the camshaft and all this other stuff I replaced the hundred dollar starter clutch and my quad is like the day it was built you touch the starter button and it fires right up instantly you would be amazed what the problem is when you're chasing everything else but what the problem is so everybody having this problem it's most likely your starter clutch slipping
 

·
Registered
Joined
·
18 Posts
Yes, New batteries can be bad. It's not likely but possible. Any good repair shop should be able to load test it. With a full charge the battery should be able to handle a 45 amp load for 15 seconds without dropping below 9.6 volts.

If the battery is ok. Then the problem is the draw being too many amps. Probably either a bad starter or a bad decompression mechanism.
Not decompression it's starter clutch
 

·
Registered
Joined
·
18 Posts
Did you ever figure this out? I know this is really old but I have the exact issue and can’t figure it out
It's your starter clutch I had the same problem replaced every other thing but that the problem never got better replaced the starter clutch and the quad starts like new now
 
21 - 34 of 34 Posts
Top